Питання:

Навіщо він взагалі потрібен, цей самий велоодяг?

Відповідь:

Чим вона відрізняється від звичайної? Навіщо витрачати чималі гроші на екіпіровку, якщо можна одягнути те, що є під рукою Відповідь на ці питання одна: щоб комфортно і впевнено почувати себе на байку, адже велоодяг, крім того, що має спеціальний крій, є ще й високо технологічним.


Під час гонок, які можуть тривати кілька годин, спортсмени інтенсивно крутять педалі, втрачаючи при цьому багато енергії. При цьому важливо не перегріватися і зберігати шкіру сухою. Для цього волога повинна швидко відводитися від тіла і не менш швидко випаровуватися, охолоджуючи спортсмена.

Звідси висновок: тканина для велоодягу повинна поєднувати тонкі і товсті волокна і мати осередкову поверхню. Це працює наступним чином: тонкі волокна створюють капіляри, що висмоктують воду з поверхні тіла, а безліч осередків, сплетених з волокон різної товщини, мають велику поверхню випаровування.


Самі ж волокна не повинні вбирати воду при намоканні, і повинні швидко висихати. Такі тканини можна зробити тільки з сучасних синтетичних матеріалів. Для особливо спекотної погоди веломайки роблять з тонкої синтетичної сіточки.

Важливу роль відіграє покрій велоодягу. Одяг для фрірайду, байкер-кросу або велотуризму має вільний крій.

Одяг для крос-кантрі, шосейних гонок або треку не повинна бути занадто вільною і безрозмірною, "парусити" при їзді. Із-за цього зростає опір повітря, а якщо між тканиною і тілом є повітряний зазор, то капіляри не відводять і не випаровують піт.


Велотруси можуть бути різної довжини: короткі, як шорти, середні до коліна і довгі. Їх шиють з декількох клинів, від 4-х до 8-ми. Чим клинів більше, тим комфортніше велотруси, але і коштують вони, відповідно, дорожче.

Перевага велотрусів в тому, що вони довго зберігають ноги в розігрітому стані, що вельми важливо в прохолодну погоду і при великих навантаженнях - знижується ймовірність травматизму (розтягувань і інш.)


Дуже часто велотруси забезпечуються м'якою підкладкою - так званим "памперсом" .У "памперса" два головних завдання - відведення поту і запобігання потертостей. "Памперс" просочують бактерицидними речовинами або використовують антибактеріальну волокно для поліпшення гігієнічних властивостей.

При цьому, велотруси з "памперсом" треба прати якомога частіше. "Памперси" бувають товсті і тонкі, чоловічі та жіночі, різних форм і для різного стилю катання.

І ще одне правило - спідня білизна під «памперс» одягати не треба! Для більшого комфорту пояс у велотруси роблять широким і м'яким. Ще комфортніше вам буде, якщо велотруси пошиті у вигляді напівкомбінезона і забезпечені лямками.


Велоодяг передбачає навіть зміни погоди, наприклад, на випадок похолодання можна возити з собою окремо еластичні рукави і штанини і одягати в міру необходімості.Держать їх можна разом з іншими дрібницями в задніх кишенях веломайки, яких роблять зазвичай, від одного до трьох.

Зворотній зв`язок