Світло давньогрецької міфології - KLS IO

   У Давньогрецькій міфології Іо була жрицею жінки Зевса Гери та його коханкою. Щоб приховати коханку від Гери, Зевс перетворив Іо на корову, але, на її нещастя, Гера випадково побачила білосніжну корову й зажадала її собі у подарунок. Зевс не відмовив дружині, але бачачи страждання Іо, наказав Гермесу викрасти її з-під охорони багатоокого велетня Аргуса. Гермес приспав пильність Аргуса своїми розмовами та вбив його. Дізнавшись про це, Гера створила жахливого ґедзя, який всюди переслідував корову та жалив її.

   Звідси починається довга історія невдач героїні Давньогрецьких міфів. За одним із сучасних трактувань, Іо — рогата богиня Місяця, що блукає по небу, вкритому зірками-очами Аргуса. Напевно, саме це трактування вибрали менеджери бренду KLS для назви комплекту освітлення.

   IO — це класичний ліхтарик з функцією блимавки та постійного світіння. Продається як окремий передній або задній екземпляр або разом в комплекті.

   Корпус ліхтарика виточено з цільної алюмінієвої болванки на CNC-станку. Фаски на кутах акуратно знято, завдяки чому IO виглядає як збільшена версія каблучки, особливо у ракурсі 3/4. Фігурна оптична лінза у такому обрамленні схожа на діамант (або рубін, якщо мова про задню). Виступаючи на міліметр над корпусом, купол лінзи відбиває джерело освітлення так, що світлодіод можна побачити під будь-яким кутом у розгортці 180°, хоча сама по собі точка дрібна, немов зіронька на небі.

   Корпус анодовано у блякло-кобальтовий, криваво-червоний, сріблястий та класичний чорний відтінки. Така непримітна зовнішність грає на руку KLS IO, адже в моді зараз чисті аеродинамічні лінії. Будь-яка річ, що стирчить-кричить-волає на фоні чорного на чорному тепер вважається моветоном. Проста та чиста фігура IO не зіпсує стиль ані сучасного шосейника, ані гірського підвіса.

   В основі IO лежить пластикова база з різьбою, на яку накручується корпус з лінзою. Всередині знаходиться пластинчата пружина, яка фіксує пару таблеток CR2032 у колодязі та не дає їм роз'їжджатися на жорстких розковбасах. В багатьох дешевих моделях спостерігається мимовільне вимкнення освітлення через стрибки по ямах. Слабка пружина не може утримати батарейки одна відносно одної і вони втрачають контакт. В IO цей недолік виправлено не в останню чергу завдяки різьбовому з'єднанню. KLS навіть відмовились від присутньої в таких випадках рамки тримача, яка, на жаль, в більшості випадків виконує свою функцію ніяк.

   Метрична різьба з кроком 0,75 мм має 4 витки. Під останнім витком в ніші лежить тоненька гумова прокладка, яка не допускає потрапляння води всередину. Допуски дуже суворі: деталі щільно підігнані одна до одної, корпус чітко накручується на різьбу й заходить на неї з німецькою точністю. У зібраному виді IO справляє враження міцного горішка.

   KLS каже, що ліхтарики можна кріпити на кермо діаметром від 22,2 мм та на штир від 21,15 до 35 мм, але в реальності є сенс фільтрувати ці твердження та ділити їх на два. Зараз пояснимо чому: на кріпленні IO є скошена виїмка під штир формату 27,2 мм. Скіс компенсує кут нахилу підсідельного штиря 73° так, що вісь ліхтарика паралельна горизонту. Таке рішення позбавляє від потреби у виносному кронштейні з шарніром, який дозволяє виставити потрібний кут, але робить конструкцію кволою. Після монтажу блимавки на підсідельний штир логотип KLS займає верхнє положення, хоча й не чітко "в нуль". Докрутити корпус до ідеального положення на 12 годин не вдасться через щільні допуски. За бажанням можна встановити блимавку перпендикулярно на кермо через гумову прокладку, яка компенсує 17-градусну різницю в куті нахилу. А ось що стосується виїмки, то на штирях складаних велосипедів, діаметр яких сягає 33,9 мм, кріплення буде триматись лише в трьох точках, третьою з яких слугує гумова подушка посередині, що призвана захистити штир від подряпин при мікрозміщеннях. За іронією долі, на штирях великого діаметру дрібних подряпин не уникнути. Очевидно, що словаки робили приціл на найпопулярніші штирі діаметром 27,2 мм, де IO сидітиме на своєму місці, немов богиня Місяця в Єгипті, де за легендою, вона нарешті знайшла спокій від богів Олімпу.

   Силіконовий ремінець натягується туго. Монтаж на товстий штир може викликати певні труднощі, проте з іншого боку це гарантує надійну фіксацію. Рух по пральній дошці гарантовано не призведе до провертання та зміщення у вертикальній площині. Хто не зупинявся ввечері після зубатої ділянки, щоб поправити ліхтарик?

   Потужність діодів IO заявлена на рівні 20 люменів для переднього ліхтаря та 7 для заднього, що цілком правдоподібно. Хоча кут розсіювання обох ліхтариків дорівнює 180°, кут розкриття сфокусованого променя дуже вузький. На жаль, точних даних на руках немає, але все вказує на обмеження числом з лише одним знаком, що в практичному сенсі означає, що ви не будете своїм ліхтарем випалювати очі іншим учасникам дорожнього руху. Звісно, потужності переднього ліхтаря не вистачить для скільки-небудь адекватно швидкої їзди в повній темряві. Його завдання — лише позначити вас на дорозі для водіїв та пішоходів. IO — це не фара.

   Використання передньої блимавки KLS IO в якості єдиного джерела світла вимагає присутності міської ілюмінації. Щоб повноцінно освітити 10-12 метрів простору перед собою, потрібна повноцінна фара з виносним акумуляторним блоком, але це вже зовсім інша історія.


   KLS IO — це перш за все іміджевий аксесуар, в якому на один постамент поставлені дві діаметральні вимоги: мінімалістичний стиль, в якому немає нічого зайвого, та якість/культура виконання. Це преміум-продукт для тих, хто цінує якісні, з любов'ю зроблені речі. Але рекордні показники потужності, яскравості та різні функціональні дива слід шукати в іншому місці — IO не про це.

    Придбати блимавку KLS IO можна в найближчому магазині-партнера KLS у вашому місті. Перелік магазинів партнерів KLS можна дізнатися тут.

17.11.2020  
Каталог велокомпонентів та аксесуарів KLS 2021

Представляємо вам новий каталог велокомпонентів та аксесуарів KLS 2021-го року!

04.12.2019  
Каталог велокомпонентів та аксесуарів KLS 2020

Представляємо вам новий каталог велокомпонентів та аксесуарів KLS 2020-го року!

11.12.2018  
Велосипедний шолом KLS Town Cup

Шолом має бути не тільки міцним та надійним, а ще й оригінально виглядати.

Зворотній зв`язок